Assalamualaikum mommies,

Ketahui 4 WAKTU yang TERBAIK untuk menasihati dan TEGUR ANAK anda:

🌞WAKTU DALAM PERJALANAN🌞

Sebenarnya waktu yang singkat dan terkejar-kejar menghantar dan mengambil anak dari sekolah merupakan waktu yang efektif untuk menasihati anak.
.
Nasihat tidak semestinya panjang lebar, hanya nasihat yang ringkas dan padat lebih mudah dihadam berbanding nasihat yang penuh berfalsafah.
.
Dalam perjalanan ke sekolah, anda dapat nasihatilah anak tentang adab dan akhlak bersama guru, bersama rakan-rakan dan juga terhadap orang sekeliling.
.
Ambil masa ini untuk mendengar cerita anak-anak, apabila anda cuba mendengar dan faham, anak anda akan lebih terbuka untuk bercerita dan anda juga lebih berpeluang untuk memberi nasihat.

.

🌞WAKTU MAKAN BERSAMA🌞

Inilah waktunya mereka akan meminta dan memerlukan nasihat secara langsung atau secara tidak langsung.
.
Ketika kita mendengar dan bercerita, selitkanlah nasihat dan panduan sebagai pedoman buat anak-anak.
.
Inilah juga adalah masa untuk para ibu bapa menerapkan adab dalam diri anak-anak seperti adab makan, adab mengambil makanan, adab menyuap makanan, dan lain-lain.
.
Jadikanlah waktu makan waktu yang berkualiti untuk keluarga.

.

🌞WAKTU KETIKA ANAK SEDANG SAKIT🌞

Lumrahnya apabila sakit anak-anak menjadi lebih manja dan lebih inginkan belaian dan perhatian daripada ibu bapa.
.
Inilah peluangnya untuk kita berlembut menasihati anak secara ringan tapi sangat bermakna kepada mereka. Pilihlah nasihat yang mudah diterima dan sesuai dengan keadaan anak.

.

🌞WAKTU KETIKA MAIN BERSAMA🌞

Bermain bersama-sama anak ketika mereka kecil, ketika membesar dan juga ketika remaja bukan hanya memberi manfaat kepada perkembangan fizikal anak, malah ia juga membentuk keperibadian positif anak.
.
Cuba bermain bersama-sama dengan anak supaya ianya menjadi lebih bermanfaat berbanding membiarkan anak mengadap permainan pada gajet.
.
Apabila ikatan keluarga dapat diwujudkan antara ibu bapa dan anak ketika bermain bersama-sama, anak akan lebih terbuka untuk menerima sebarang nasihat mahupun teguran.
.

KESIMPULANNYA, setiap anak menerima nasihat pada waktu yang berbeza-beza mengikut keperluan, keupayaan dan kematangan masing-masing.
.
Carilah waktu yang sesuai dan tepat untuk memberi nasihat agar nasihat tersebut dapat meresap ke jiwa anak. Semoga bermanfaat.

Kredit daripada artikel theparentstory.com

0 Replies to “4 WAKTU SESUAI MENASIHATI ANAK”

  1. как настроить тор для гидры это самая широкая площадка для торговли не разрешенных продуктов в Рф и странах СНГ. Здесь есть возможность заказать такие продукты как различные эйфоретики, экстази, различные аптечные вещества, энетеогены, хим реактивы и конструкторы, марихуана, опиаты, психоделические вещества, диссоциативы, различные катализаторы, не считая такого вполне вероятно тайно обналичить криптовалюту и заказать всевозможные типы документов всевозможных государств. На трейдерской платформе гидра совершается большое количество заявок ежедневно, очень большое количество тыс. довольных покупателей и положительных отзывов. Наш вебсайт дает вероятность всем клиентам получить легкий доступ к торговой площадке гидра и ее продуктам и предложениям. Гидра онион доступна в тор браузере, ссылку на актуальное рабочее зеркало Вы сможете скопировать выше, для сего нужно только нажать на кнопку СКОПИРОВАТЬ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *